Restaurering og fasiliteter

Med murer som påminnelse om historien

Stedet er en gammel setervoll og hytta som sto her under 2. verdenskrig ble revet og flyttet lenger vest i Fjøsbudalen tidlig på 1960-tallet. Murene fra hytta har gjennom årene minnet forbipasserende om at her lå hytta tungtvannssabotørene benyttet som overnattingssted siste natten før angrepet mot fabrikken på Vemork. Også rester av vedovnen og piperøret har ligget synlig. Sommeren og høsten 2018 ble denne hytta reist som en «replika», altså en kopi av den opprinnelige hytta.

Sabotørruta

Stien gjennom Fjøsbudalen, også kalt «sabotørruta», er opprinnelig den gamle seterveien mellom gårdene nedover mot Tinnsjøen og setrene innover i Hjerdalen og videre vestover i fjellet. Her har det vært ferdsel av både husdyr og mennesker, på vei til eller fra setrene, i flere hundre år!

Den restaurerte muren til Sabotørhytta.
Ny mur

Restaurering og innredning

Hytta er innredet slik vi tror det var i 1942. Det er ingen bilder fra den tiden, men vinduer og ovner er plassert riktig. Det er 4 køyesenger. De er 1,20 m brede, så det går fint å ligge to hver seng. Det er dermed sengeplass til 8 personer – sabotørene var 9. Sovepose må medbringes, da det kun er gode madrasser og puter i køyene.

Det er ikke gass på hytta, men primus og ovner med løse ringer i topplata. Det er parafinlamper og stearinlys. Det er friskt, rent drikkevann i bekken som renner like ved hytta. Da sabotørene var der var det dårlig med parafin, og de brukte ovnene til matlaging. Ved er det i uthuset. Der er det også gammeldags utedo.

Fasiliteter

  • 4 køyesenger med 1,20 m bredde – sengeplasser til 8 personer
  • Madrasser og puter er i hytta, sovepose må medbringes
  • Primus og ovner med løse ringer for matlaging
  • Parafinlamper og stearinlys
  • Drikkevann i bekken like ved hytta
  • Ved finnes i uthuset
  • Utedo i uthuset
  • Gassbluss i uthus for matlaging

Gå i sabotørenes fotspor på Rjukan

Guiding i sabotørenes fotspor med besøk i hytta og omvisning på Vemork med tungtvannskjelleren